Meer vaart in je leven zonder stress? Basisprincipes

 

Na de vakantie begin je weer met frisse moed maar soms raakt de vaart er snel uit en kom je zelfs op een dood punt. Alles gaat weer op dezelfde manier verder maar je wilt meer. Je wilt meer ontspannen blijven en lekkerder in je vel. Dan moet je soms een stap dieper gaan. Het loont om jezelf serieus te nemen en op zelfonderzoek te gaan.  Lees mijn verhaal.

Als je ‘oude rommel’ opruimt kun je weer ruimte maken voor nieuwe dingen. En de ‘oude rommel’ zijn meestal vervelende oude gedachten over jezelf of over anderen. De ‘nieuwe dingen’ gebeuren vanzelf als je ruimte hebt om de dingen te laten gebeuren zonder dat je jouw oordeel klaar hebt. Ontmoedig jezelf niet door te zeggen dat het onmogelijk is om oude patronen los te laten. Ik heb ervaren hoe het werkt, doe er je voordeel mee.

Hoe ik zelf op onderzoek uitging

Toen ik meer dan tien jaar geleden merkte dat er een burn-out aan ging komen trok ik aan de noodrem. Ik ging na overleg met de Arbo arts 50% werken en in gesprek met de  een psycholoog. De psycholoog wilde me alleen maar snel oplappen maar ik wilde de oorzaken vinden. Ik meldde me daarom aan bij een bewustzijnstraining en ontdekte dat ik niet alleen niet assertief genoeg was, maar ook dat ik ook in mijn eigen overtuigingen was vastgelopen. Want al moest ik assertiever zijn, anderen hadden natuurlijk toch de schuld en moesten rekening houden met mensen zoals ik. Het kostte me moeite om te zien dat ik er zelf oorzaak van was en dat ik aan mezelf moest werken. Ik doorliep een pijnlijk proces van het hoofd naar het hart waardoor ik meer bij mijn eigen gevoel kwam*. Opruimen van het verleden was een belangrijk onderdeel daarvan. Ik ontdekte vooral verwijten naar mijn partner en naar mijn ouders toe. Er was veel om aan te werken! Toen ik thuiskwam van de training kon ik vanuit een opgeruimd gevoel weer aan de slag.  Ik haalde mijn oude idealen uit de kast en begon aan mijn eerste roman te werken. Mijn relatie verliep ook ineens een stuk beter.

Stress en burnout zijn het gevolg van te veel met de wereld bezig zijn en te weinig met jezelf

Neem jezelf dus serieus en start al aan de opruiming voordat je vastloopt!

Drie belangrijke principes voor opruiming

Deze stappen zijn een korte introductie. Stap 3 van de passiecirkel ‘ruim op!’ wordt uitgebreid beschreven in mijn boek ‘Wie ben ik echt?

1. Waardeer jezelf
Als je jezelf niet waardeert is het moeilijk om positief te veranderen. Is dit het geval, zeg dan dagelijks tegen jezelf; ‘Ik mag zijn wie ik ben en ben daar gelukkig mee’. Durf je tekortkomingen te laten zien, ieder mens heeft die tenslotte.

2. Waardeer de ander
Laat je oordeel over anderen los. Zie en waardeer het mooiste in je medemensen, dat geeft ze de ruimte om zich beter te gedragen dan ze van plan waren. Het resultaat is verbluffend!

3. Ruim op. Neem het onderwerp waar je je vervelend bij voelt, wat het ook is, concentreer je op dat gevoel en spreek de stappen van de methode van dr. Hew Len met gevoel uit. Je gevoel verandert doordat je je positief focust.  Doe dit elke keer als het vervelende gevoel de kop opsteekt. De oefening geeft een lekker ontspannen gevoel en bij regelmatige beoefening kan hij ook lichamelijke klachten verminderen.

*Over de reis van het hoofd naar het hart kun je lezen in hoofstuk 7 van mijn boek ‘Wie ben ik echt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.