MIR-methode en zelfheling onzin?

Is de MIR-methode onzin? Kritisch naar iets kijken is gezond, als academicus ben ik dat gewend.

De MIR-methode geeft een objectief meetbaar positief effect met o.a. deze meetmethodes: de i-Health computer, de Starlight computer, met de meetapparatuur van het Heart Math institute. Er is inmiddels ook onderzoek gedaan bij o.a. reuma klachten. Hieruit blijkt dat ongeveer 50% van de testpersonen na 4 weken een verbetering merkt. NB: dit is met een MIR-op-Maat, niet met de standaard MIR lijst.

Zelfhelend vermogen

De wetenschap bevestigt het zelfhelend vermogen van het lichaam en ook het positieve effect hierbij van aanraking en massage. Het is ook niet onlogisch dat je jezelf kunt helen door jezelf (je onderbewuste) toe te spreken. Bij kinderen doen we niet anders en daar werkt het. Als dat het placebo-effect heet en het werkt gewoon, is daar dan iets mis mee? Laat je  niet verleiden om zelfheling af te doen als onzin zonder het zelf te onderzoeken.
De ervaring in mijn praktijk is dat ook geestelijke obstakels met de MIR-methode en de MIR-op-Maat kunnen worden weggenomen. En dat we ook kunnen groeien in onze mogelijkheden tot zelfheling. Ik zie verrassende resultaten bij mijn cliënten, daarom heb ik deze methode volledig omarmd.

Zelf op onderzoek gaan – vanuit het idee dat er meer mogelijk is dan we hebben geleerd – is de sleutel tot succes.

Het is niet nodig dat je erin gelooft

Mireille Mettes, ontwikkelaar van de MIR-Methode zegt: ‘Het is niet nodig dat je erin gelooft. De natuurwetten waarvan de MIR Methode gebruik maakt, werken bij iedereen. In hoeverre  je merkt dat het werkt, verschilt per persoon. Na 4 maanden kun je pas echt evalueren wat de MIR-Methode voor je gedaan heeft’

Neem jezelf serieus

Probeer het minimaal vier weken zelf uit en zie of je subtiele veranderingen bemerkt, lichamelijk of geestelijk. Overweeg van daaruit eventueel een MIR op Maat consult. Ons lichaam is krachtiger dan ons denken, het kan ook veel meer dan we denken. Dat is mijn persoonlijke ervaring. Ik wilde zelf een positief leven zonder kwaaltjes, onderzocht een aantal  zelfheling methoden en kwam tot verrassend goede resultaten. Meer info over mijn eigen verhaal

Je kunt meer dan je denkt

Het is mogelijk om jezelf te helen, in elk geval van pijntjes af te komen en je fitter te voelen. Dat vraagt wel wat oefening en volharding. Een zachte en naar mijn idee de meest eenvoudige methode, de MIR methode, moet je dagelijks doen en minimaal 4 weken volhouden. Soms merk je al na enkele dagen dat er iets in je lichaam en/of je geest verandert, al verdwijnt de klacht niet meteen. Er kunnen zeker redenen zijn waardoor het niet werkt, deze kunnen echter door een coach onderkend en verholpen worden.

Wetenschappelijke dogma’s

Een dogma is een feit dat niet ter discussie mag worden gesteld omdat het door een meerderheid als vaststaand feit wordt geaccepteerd. Onderzoeken op dit gebied worden vaak niet getolereerd, terwijl ze verhelderend kunnen zijn. Voorbeelden van zulke dogma’s:

  1. Materie is onbewust. Sommige hersentheoretici lijken zelfs te willen bewijzen dat mensen niet bewust zijn en alleen impulsen volgen. Toch wordt er middels de quantum theorie steeds meer duidelijk dat materie in elk geval beïnvloedbaar is en over afstand kan communiceren.
  2. Erfelijkheid is materieel, het werkt alleen via de genen, het werkt niet sociaal. Ook hier wordt duidelijker dat er een sociaal aspect meespeelt, dat we op onbewust niveau gewoonten, overtuigingen en kwaaltjes van onze ouders kunnen overnemen. Dat betekent ook dat we daar invloed op kunnen hebben.
  3. Je ‘mind’ bevindt zich binnen in je hoofd, herinneringen zijn op een plek in je hersenen geplaatst. OK, maar hoe komt het dan bijvoorbeeld dat uitvindingen vaak op meerdere plekken tegelijk plaatsvinden? Wat nu als het in de praktijk anders blijkt te zijn? Een interessant gedachten experiment: Als je hersenen een soort van ontvang installatie zijn en verbinding kunnen maken met een externe bron van kennis? Een andere zienswijze kan verstrekkende gevolgen hebben, denk naast zelfheling b.v. ook aan het onderwijs.
  4. Mechanische medicijnen die een stofje nabootsen zijn het enige dat werkt dus daar doen we onderzoek in. De rest niet. Complementaire middelen en alternatieve medicijnen zijn placebo’s dus daar wordt niet in onderzoek geïnvesteerd. Dat lijkt nogal vreemd, maar heeft vooral met economische motieven te maken. De natuurlijke stof zelf kan niet worden gepatenteerd en is economisch niet interessant, zeker niet als je lichaam die zelf kan aanmaken.

Mag je wel twijfelen?

Aan dogma’s word je niet geacht te twijfelen. Maar twijfelen is gezond en leidt tot nader onderzoek. Mensen zoals wetenschapsjournaliste Lynn McTaggart en wetenschapper Rupert Sheldrake vinden voldoende wetenschappelijk bewijs dat de stellingen die hierboven staan niet kloppen. Hun boeken en hun visie zijn zeer verhelderend, al wordt niet alles breed en algemeen gedeeld. Ice Man Wim Hof ontdekte ook dat algemeen geaccepteerde feiten over het helende vermogen van ons lichaam niet kloppen. Hij gebruikte een simpele ademhalingstechniek die door onderzoek aan de Radboud Universiteit is bevestigd. We hebben dus meer invloed op ons eigen lichaam dan we denken. Jouw eigen ervaring kan je leren hoe het werkelijk in elkaar zit!

TED Talk Dr. Rupert Sheldrake over wetenschappelijke dogma’s

Ga naar mijn toegepaste programma’s voor bewustwording op ogenopenacademie.nl (in ontwikkeling)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.